Quantcast
Viewing all 281 articles
Browse latest View live

Oppat-arbeid. Mugg 3. episode

 

Dette ser ut til å bli sesongen der det meste dreier seg om mugg.....

Kanel på plantene hjalp.  Litt.  Det ble mindre mugg på overflaten.  Men under pottene ser det sånn ut fem dager etter planting.  Og de nypriklede dør over en lav sko - det ser ut som alle angripes av rothalsråte.  

Da ble det ompotting.  Igjen.

Alle som ble priklet i jorden med mugg er priklet på nytt i ny jord.  Det vil si - de som fremdeles så ut til å kunne overleve.  

Noen ferske stiklinger som ble satt i samme jorda er også pottet om - eller - stukket på nytt i ny jord.  Noen av dem var allerede ødelagt, men de fleste ser ut til å greie seg.

Noen av de større plantene som ble satt i  mugg-jord sist jeg brukte en sekk med dårlig jord har fått stå siden det så ut som de tålte mugget som dannet seg på jordoverflaten.  

Disse begynte nå å bli gule i bladene - de ser rett og slett ut som de lider av næringsmangel.  Men det er godt med gjødsel  i jorden - jeg bruker langtidsgjødsel i all jorda jeg bruker i drivhuset for å kunne vanne i brettene med bare slange koblet på kranen i drivhuset.  

Når jeg tok de ut av pottene sine, viste det seg at røttene ikke har vokst ut i den nye jorda - de holder seg i den opprinnelige potteklumpen der det nå var omtrent null jord og bare røtter.


Stiklingene som er ferdig rotet og ble plantet for noen uker siden - også de med langtidsgjødsel i jorda - har også begynt å gulne i bladene.  

Det ser altså ut til at noe i jorda hindrer plantene i å ta opp nærings-stoffer.  Det må også være noe sopp eller annet i jorda som påfører prikleplantene rothalsråte.  Og det kan se ut til at plantene rett og slett ikke vil vokse i den - det var så markant på de større plantene som ikke hadde stukket røtter ut i den nye jorda rundt rotklumpen. 

Ny sekk er tint.  Ei potte er fylt med jord og står på vent for å se om det vokser mugg i den.  Blir det hvitt på toppen i løpet av et døgn eller to så kasseres hele sekken.


I ferd med å gi opp. Mugg 4. episode

 

To dager etter ompotting av alle med mugg, fant jeg dette.  De nylig ompottede lobeliaen mine.  Og alle de andre nylig ompottede.  Alt ompottingsarbeidet - alle plantene med ny jord - mugg over hele fjøla!

Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre nå.  Denne jorda hadde stått åpen ei stund før den ble tatt i bruk.  Og i går så det fint ut.  I dag var det mugg.  Nå veksler jeg mellom sinne, fortvilelse og usikkerhet.

En ny sekk jord ble åpnet forleden dag.  Den så fin ut enda.  Så gjett hva dagen har vært brukt til?  

Men nå er det nok.  Det blir ikke brukt mer av den tilbudsjorda.  De små plantene - nypriklede og bittesmå - har jeg pottet om igjen i dag.  De større som tåler mer får stå med mugg inntil videre.  Når butikkene åpner igjen etter påske går turen til Europris og den torvjorda de selger.  Den har alltid fungert godt i drivhuset her.  Og de sekkene jeg har igjen av tilbudsjorda fra i høst blir kassert uten mer om og men.  Nok er nok!

Det er ikke bare prisen for jorda som går tapt.  Også langtidsgjødselet jeg har blandet i, perlite som er blandet i jorda, og selve plantene som har dødd i prosessen.  Jeg er - for å si det pent - drittsur!

Nå har jeg igangsatt et lite eksperiment.  Jeg hadde åtte nypriklede Delphinium semi-barbatum.  De to som hadde minst mugg i potta har jeg ikke gjort noe med.  To potter ble dekket med et tykt lag perlite, to potter dekket med vermiculite, og to ble pottet om.  Jeg regner med at i løpet av noen få dager så vil det vise seg om noen av dem overlever - og i så fall hvem av dem.

Ny jord. Mugg 5. episode

 

Europris fikk avsetning for noen jordsekker forleden dag.  Tiden etter det har vært brukt til å potte om.  Igjen.....

Denne var pottet om 17. april, altså for sju dager siden.  Jordklumpen er fullstendig gjennomvevd av mugg.

De plantene som var pottet opp tidligere står i samme jorda som de fikk da, og har ikke mugg.  De som har fått mugg-jord, blir nå pottet om for tredje gang.  Nå har jeg stått i to dager og plukket planter ut av potter og pluggbrett, spylt røttene helt rene for jord og pottet dem om i helt renvaskede potter med ny jord.  I plantebrettene har jeg lagt nye, ubrukte kapillærmatter.

Jeg har nemlig en mistanke om at plantene har dratt med seg muggsmitte fra potte til potte ved ompotting.  Og med den mer eller mindre massive plantedøden som har fulgt med muggjorda begynner jeg å bli nesten paranoid.  Jeg vurderer å klorbehandle de brukte undervanningsmattene for å være sikker på at de er kvitt muggsporene.  Evt. kaste dem.

Enda gjenstår noen få planter som må plantes om.  Det får bli i morgen.  Kan jeg da si meg ferdig med oppat-arbeid og stress-arbeid, og gå tilbake til det jeg har LYST til å holde på med, nemlig dyrke fram planter?  

Kikke i hver enkelt potte, snakke med plantene, lukte på dem og nyte.....

Determinate/indeterminate......

 

Det er forskjell på ranketomat/indeterminate og busktomat/determinate.  Rankene skal "tyves", altså fjernes sideskudd på slik at det er bare "stammen" som bærer frukt.  De vokser og vokser til man kutter toppen, og produserer tomater hele tiden over en lang periode til frosten tar den.

Busktomaten derimot, skal ikke fjernes sideskudd på.  De blomstrer og setter frukt alt på en gang omtrent, og så er de ferdige. 

For å gjøre det enklere for meg selv har jeg lagd store etiketter - og laminert dem - til tomatplantene.  Der står det UTTRYKKELIG om det er busk eller ranke.


Incas var i ferd med å vokse ut av potta.  Så jeg fant fram ei større og dypere potte til den,
plantet den og gav den en bambuspinne å støtte seg på.  

Så tyvet jeg den med stor flid så det ikke var et eneste sideskudd igjen på planten.  Og så gikk det opp for meg; Incas er en busktomat.......som jeg egentlig visste.  Og som det UTTRYKKELIG stod på etiketten jeg hadde laget........

Forkultiverer mat

 

Mens gartneren (meg) har vært opptatt med å potte om mugg-infiserte planter - noen opptil tre ganger -  og skrubbe potter og desinfisere undermatter, har resten av plantene og frøplanter mer eller mindre seilt sin egen sjø.  Fokus har vært på livredning av dem som trengte det mest, og smitteforebygging.  Resten har stort sett gått for lut og kaldt vann de siste ukene.

Resultatet er en lang kø av nysådde som ropte etter omplanting eller prikling.

I dag var jeg klar til å deale med dem.

Første prioritet var å ivareta matplantene.  Sommerblomster og stauder får vente.  I dag stod vår framtidige mat i fokus.

Det ble fem fulle fruktkasser med småplanter før jeg sa meg ferdig for dagen.  To sorter grønnkål, to sorter broccoli, en haug med rosenkålplanter, blomkål og en liten hær med knutekål har fått egne små potter.

I tillegg priklet jeg ut småplantene av plukksalat.  Disse var egentlig tanken at de skulle vokse seg ferdig der de var sådd, men spirene var blitt så lange og slengete at de lå langflate i såbegeret, så jeg bestemte meg for å prikle dem.  Spinaten var også blitt lang og slengete, den bare fylte jeg mer jord på i såbegeret.

Drivhuslykke

Nå skal det våres!!!!

 

Drittlei av snø, vinter, kjølige temperaturer og den forhatte "tinesnyen" som faller jevnt og trutt.  I dag overtalte jeg mannfolket til å frese litt på plenen for å skynde på snøsmeltinga.  Ikke hele plenen, men ei stripe så det går an å gå til kjøkkenhagen uten å grynne til skrevs.

Gartneren var nysgjerrig på hvordan det har gått med settehvitløken, som i år har stått i flere etasjer høye pallekarmer, dekket med tørt løv og lagt lokk på.

De lever!  Noen har begynt å spire!   For første gang i mitt liv har jeg greid å få sette-feddene til å overleve en vinter i min hage.  Lykkefølelsen er komplett.

Selvvanningsmurerstamp

Etter suksess med undervanningsopplegg av isbokser, har jeg lenge gått og grunnet på hvordan jeg kunne gjøre noe lignende med murerbaljene som tomatene står i.  Problemet var å finne noe som var kraftig nok til å tåle vekten av en balje full av våt jord og tomatplanter.  Løsningen kom fra Trine Karstensen som driver Blomsterknatten, og det var så enkelt at jeg egentlig gremmes litt for at jeg ikke tenkte på det selv.




Fruktkassene fra butikken passer helt perfekt nede i en 90-liters murerbalje.  Her har jeg lagt en av de laveste fruktkassene i.  Oppå denne settes neste murerbalje, som det skal plantes i.


Så en kapillærmatte i plantebaljen - i dette tilfellet flytteteppe fra Biltema, som er klippet til.  Det er lagt avlange huller i murerbaljen som vekene er tredd gjennom slik at de henger ned i baljen under.



Så var det bare å bløte tekstilene, fylle på jord, fylle vann i den underste baljen, og plante.  Det ble fire ranketomater i hver balje.  Dessuten har jeg satt noen chili og paprika mellom tomatene.  Og jeg planlegger noe markdekke av basilikum og lave tagetes i tillegg etterhvert.

Så blir det spennende å se om dette fungerer like bra som det gjorde med isboksene.  I så fall er det mulig det blir kjøpt inn flere sånne baljer i stedet for de blomsterbutikkbøttene og selvvanningskrukkene jeg har nå.










Bære-plantebrett-sesongen igang

 

I dag var det fire pluss (!) ute.  Jeg har det trangt i drivhuset og ønsker å få ut noe.  

Kålplanter tåler lave temperaturer, og mine har spirt i uoppvarmet drivhus og har greid innendørs temperatur på +1℃ uten å kny.  Da kan de jammen starte ute-herdingen også, tenker jeg.  Ut i snøen med dem!

Når disse er ferdig herdet og står permanent ute kan jeg begynne å bære ut og inn på resten av plantene. 

Gruppevis herding med andre ord.

Sådd andre etappe. Drivhusdag.

Drivhusdag i dag.  Amplene blomstrer,  kålplantene er i  ferd med å vokse ut av pottene og må pottes om,  ting skal bæres ut og inn og det skal såes litt.

Noen grønnsaker har relativt kort utviklingstid, som f.eks. Pak Choi.  Det sådde jeg for noen uker siden og plantene kommer seg fint.  I dag har jeg sådd noen få til, som kan plantes ut og bli høsteklare omtrent når de første er oppspist.  Håper jeg - dårlig på tidsberegning må jeg innrømme.  

Det som er sådd for innhøsting runde to er:

  • Tatsoi, japansk bladgrønnsak.  Ny for meg så spennende å se om vi liker den.
  • Pak Choi Summer breeze.
I tillegg ble disse sådd:
  • Voks-/snittebønne Serpedor.  Buskbønne.
  • Reddik Istapp.  Ny for meg.  Ikke sådd før.
  • Kinakål Kaito
  • Agurk "Crystal Apple"
Kålplantene fikk sin tur ut i dag også.  Ble tatt inn igjen etter et par timer da det begynte å snø.

Så ble det priklet litt:
  • Primula florindae, frø fra egne planter med mørk røde blomster.  Ikke frøekte så håper på minst en frøplante med "rett" farge.
  • Anemone tetracepala
Et par stiklinger som hadde fått røtter ble plantet i egne potter.

Og - ikke minst - fått ryddet litt mer i drivhuset.  Båret ut slikt som ikke brukes ofte.  Vasket noe som kjennes som en halv million potter.  Samlet det som lå "litt her og litt der" og fått litt system i rotet.  Så lenge det varer, denne gartneren er god på roting....

Det spirer, vokser og gror

 

Fremdeles nærmest euforisk fordi hvitløks-feddene har overlevd vinteren og har begynt å spire!  Det var sannelig et sjakktrekk å legge lokk over karmene så det holdt seg ganske tørt inni der.  Hjalp nok på drenasjen å heve dyrkingsbedet også tenker jeg.  

I de karmene som har tint såpass fram at lokket kan løftes av er de øverste ti centimetrene av jorda tint og telefri.  Det er mulig det er tint lengre nedover også, jeg har ikke stukket fingrene lengre ned og sjekket.


Hvitløk er - ettersom jeg leser meg til - næringskrevende.  Spesielt tidlig på sesongen skal de visstnok trenge mye gjødsel.  Jeg er nybegynner på dette så her støtter jeg meg fullstendig på andres anbefalinger og erfaringer.

Så i dag ble den første kanna med gullvann tømt i pallekarm med hvitløk.  Kjøkkenhagesesongen er dermed offisielt igang i den hogefeldske hage.  Fantastisk!


Innendørs vokser kålplantene så det knaker.  Bare vel to uker siden de ble priklet ut i egne potter var de nå modne for opp-potting.  

Jeg ønsket meg store og livskraftige planter til utplanting, og det ser det sannelig ut som jeg får.  At det også er omtrent tre ganger så mange som jeg har plass til i dyrkingsbedene er en annen sak.  

Og drivhushyllene blir bare fullere og fullere.

Spar fram fjorårets overskudd

 

Alt av stauder som ikke er plantet i bed blir lagret i en karm jeg har snekret nedenfor kjøkkenhagen.  Det er  årets staudesådd som ikke er plantet ut enda, overskudd ETTER utplanting, små selvsådde jeg finner i bedene og ikke har hjerte til å kompostere, overskudd ved deling av stauder og ervervede planter som ikke har fått bedplass enda.

Dette er fra sommeren 2023, men det var like fullt i fjor.

Fra dette overskuddet henter jeg planter til hagelagets årlige plantemarked.

Nå er dato satt for årets plantemarked.  Det er under en måned til.  Og i hagen min ligger det over en meter snø enda.  Da spøker det for om noe er tint fram til da.  Og - er det tint fram så spørs det om det rekker å spire noe i pottene. 

Tomme potter selger dårlig.  Og ikke er det noe gøy å selge sånt heller.  

Jeg tok spaden fatt.  Nå er karmen med overvintrede potter nesten helt bar - så bar som man kan måke det uten å ødelegge potter og merkelapper.  Og de nærmeste dagene er det meldt varmt vær.  Hvis de tiner så mye at de kan løsnes fra bakken under, kan jeg flytte pottene til et sted det er bedre forhold for spiring.  Så blir det kanskje noe til platemarkedet likevel.

Lufter småbarna

 

Endelig såpass temperatur at alle småplantene kunne settes ut.  Det var meldt overskyet og varmt - hvis man kan kalle 10-12 grader varmt da.  Vel ferdig å bære brett og stable ut kom sola fram!  

Solbrente planter er ikke det man ønsker, så etter ei stund ble de dekket med duk.  Men de har stått ute hele dagen, og blir ute i natt.  De har fått dyne på seg i tilfelle det blir i kaldeste laget for dem.

Kanskje jeg slipper å bære ut og inn mer?


Stauder - et herremåltid for noen

 


De overvintrede staudepottene har tint fram og i dag ble de tatt opp av karmen de har stått i.
 Noen har kost seg under snøen i vinter.  Omkring halvparten av pottene så ut som disse;  plantene er borte og jorda bærer tydelig preg av å ha blitt gravd i.  I noen av pottene lå planten løst på toppen mens rota var oppspist.  Mangelen på tele har nok gjort det enkelt for de som lever under snøen å grave fram røttene de ville ete.

Meconopsis har ikke falt i smak, de var urørte.  Anemonene likeså.  Men Primula-sorter og Dodecatheon har det gått hardt ut over.

Sånn er det å bo i eller nær skog.  Man må alltid regne med en del planter tapt til mus, hare og vånd.  Prydbuskene tar elgen seg av.  Men så mange ødelagte potter som i år har jeg ikke opplevd før tror jeg.  

På den lyse siden;  Alt som ikke var musespist har overlevd og det spirer allerede i en del av pottene.


Tapsliste overvintringsplanter

 I dag har jeg tømt pottene som ikke lengre inneholder plante, der musa har hatt buffét i vinter.   Ryddet i overvintringskarmen med andre ord.  Det ble en pen stabel med potter til vasking.  Siden alle plantene var merket med navnelapper går det an å skaffe seg oversikt over hva som har blitt musemat.

På tapslista i år:

  • Ajuga reptans
  • Anemone sp.
  • Aquilegia akitensis "Rosea" 12 stk
  • Aquilegia sp. blå  4 stk
  • Aquilegia sp. lys rosa
  • Aquilegia sp. mørk lilla
  • Campanula alpina var. Bucegiensis
  • Campanula thyrsoides  7 stk
  • Clematis integrefolia (rosa)  5 stk
  • Corydalis solida
  • Dodecatheon dentatum "Album" 7 stk
  • Edraianthus gramminifolius "Album"
  • Fritillaria camtschatcensis ukjent antall
  • Geranium himalayense "Pleniflorum" 2 stk
  • Geranium macrorrhisum
  • Gladiolus illyricus
  • Heuchera "Crispy Curly" 2 stk
  • Incarvillea mariei  2 stk
  • Levisticum officinale
  • Lilium oxypetalum (Nomocharis)
  • Meconopsis quintuplinervia  6 stk
  • Petrocallis pyrenaica  2 stk 
  • Podophyllum hexandrum
  • Primula warshenewskiana
  • Ranunculus parnassifolius  7 stk
  • Rosenrot  2 stk
  • Saxifraga umbrosa
  • Scorzonena rosea
  • Solmslaubachia retropilosa
  • Sorbus reducta  3 stk
  • Stachys grandiflora  3 stk
  • Thalictrum aquilegifolium  3 stk
  • Townsendia examiae  2 stk
  • Ukjent (skrift på lappen borte)
Så - nærmere etthundre planter har blitt fór i vinter.  Hvis vi regner en ca-pris på kr 50 pr. plante - som er en den prisen de fleste selges for på plantemarkedet - kan tapet omregnes til nærmere 5 000 kroner.......


Klargjøre planter til marked

Det årlige plantemarkedet til Finnsnes hagelag er bare noen små uker unna, og det er på tide med litt forberedelser.  Mesteparten av det jeg skal ha med dit er stauder som har overvintret minimum en vinter i min hage.  Og en stor del av det har stått i potte vinteren før de selges. 



Etter en vinter under snøen er ikke pottene med stauder så veldig tiltalende.  Det har grodd opp ugress, som f.eks. vier-spirer som her, jorda kan være dekket av mose og det er gjerne lite jord-volum igjen i potta.  Dessuten har planten allerede stått i den jorda i nærmere et år når snøen smelter.  Det er ikke sånne planter jeg ønsker å selge.



Ugress og mose fjernes og jorden ristes av planten.  Hvis det er mye ugressrøtter kan det være litt jobb med rensing.  Eventuelle snegle-egg (jeg har kun åkersnegl og skogsnegl hos meg) som ofte kan finnes på undersiden av pottene blir destruert.




Så pottes planten opp med ny gjødslet jord og ny potte, og merkes med navnelapp med bilde av planten.  Bildene jeg bruker er tatt av meg i min hage.  Da er den klar for plantemarked.  I de pottene det er lite ugress og ingen mose, blir av og til bare det øverste jord-laget byttet, dersom planten som står i potta ser frisk og fin ut.

Pusher grenser

 

I Midt-Troms, hvor jeg bor, er 15. juni regnet som startdato for utplanting.  Før den tid bør både sommerblomster og forkultiverte grønnsaker holdes innendørs i alle fall på natta på grunn av fare for nattefrost.

Jeg har som oftest startet utplanting omkring 1. juni.  I år tar jeg den litt lengre siden jeg har litt overskudd av planter og kan eksperimentere litt.

Fire blomkålplanter og fire broccoliplanter ble satt ut i karmer i dag.  Mellom kålplantene ble det satt noen hjertesalatplanter, en blomkarse og noen reddiker og rødbeter.  Så ble jorden dekket med plenklipp fra i fjor som har vært lufttett lagret i en jordsekk.  Og helt til slutt fiberduk til dyne.

Nå blir det spennende å følge med på om de takker for seg,  om de blir stående i stampe eller om de vil vokse i den ganske kalde jorda mellom snøhaugene.

Humle - spredningsvillig plante!

 


For mange år siden fikk jeg en Humle-stikling hos en bekjent.  Den ble plantet og glemt.  Der har den stått og såvidt overlevd i ei grøft som det alltid var vann i.  For vått mao.  I fjor bestemte jeg meg for å forbarme meg over den og gi den et bedre sted å bo.  Den flyttet inn i en dyrkingskarm i kjøkkenhagen, ved "porten" mellom platting og kjøkkenhage.  Tanken var at den skulle vokse opp og kle den lille portalen med grønt så det ble fint å gå gjennom der.

I går spadde jeg om karmen.  Humla hadde spredd seg nesten tre meter avgårde.  Og de røttene er kraftige!  De hadde greid å trenge gjennom den tykke veiduken under karmen - den hverken bringebær eller kjerringrokk har greid å forsere til nå.  Det ble en hel jobb å få fjernet den, og jeg vet at det ligger rotbiter igjen.  Framtidig jobb er det jeg har lagd meg nå......

Foreløpig ligger den oppå snøen, mens jeg prøver å finne ut veien videre.  Plante den et annet sted der det ikke er så farlig om den breier seg?  Sende den til forbrenning?

Trangbodd

 

Tomatene står som sild i tønne i drivhuset.  Langs veggen står plantene i sitt endelige bosted, det samme gjør de til høyre i bildet.  Midt imellom dem - der vifta står - er gulvet fylt med tomater i potte skulder ved skulder.  

De venter på at sommerblomster, ampler, grønnsakplanter og stauder flytter ut av drivhuset.  Da demonteres hyllene og tomatene får overta plassen langs veggene.

Det er meldt kaldt på natta denne uka, så jeg tør ikke la småplantene stå ute på heltid enda.  Men fra helga er værmeldinga slik at da tror jeg det blir utflytting.  I mellomtiden så får det stå til med trangboddhet, satser på at tomatene tåler det noen dager til.











Mer dyrkings-areal - nye karmer

 


Kjøkkenhagen utvides med flere pallekarmer.  Tre i standard størrelse som settes på rad, en lengre karm langs kanten av området, og under bjørkene ved dukkestua kommer en liten karm.   Den lange karmen blir to i høyden.  De tre i standardstørrelsen planlegges tre i høyden og det samme gjelder den lille.

Til forskjell fra tidligere har jeg ikke hønsenetting og veiduk stiftet under karmene.  Jeg satser på at jeg nå har fått såpass kontroll på villbringebær-ugresset at det ikke vokser inn i karmene på nytt.  Og dette området av kjøkkenhagen er dekket av grus så jeg håper at vånden ikke graver seg inn her.  

Den lille karmen får lite regn siden den står under to bjørker, og blir nok i tørreste laget for de fleste grønnsaker.  I år blir det satt noen krydderurter der - sånne som liker å ha det litt tørt.  Hvis det blir vellykket, blir det kanskje min "faste" urte-karm.

Til å fylle karmene satser jeg på egen kompost, hestegjødsel fra en bekjent, tang fra fjæra, kvist og kvast fra egen hage og sammenrasket lauv når det skal ryddes etter vinteren.  Og etterhvert plenklipp.  Jeg prøver å lage "lasagne-bed" med lagvis "grønt" og "brunt", kompostbed som jeg kan plante i med det samme de er fylt.  Minst mulig kjøpt jord - da kan jeg heller la en karm stå tom til jeg får samlet nok fyllmasse.  

Viewing all 281 articles
Browse latest View live